Na Jezerní slať a na Bučinu


Churáňov - Zlatá Studna - Vydří Most - Jezerní slať ...ekobus... Bučina - Knížecí Pláně - Bučina - pramen Vltavy - Kvilda
Délka trasy: 23 km
Turistické značky: modrá ...ekobus... modrá - červená - modrá
Doporučené spojení: (léto 2001, všední den):
tam: autobus Vacov  6.25 - Stachy  6.51
Stachy  7.11 - Stachy, Zadov, Churáňov hotel  7.25
Kvilda, park. u Jezerní slati 10.14 - Kvilda, Bučina 10.35  (ekobus)
zpět: autobus Kvilda 15.35 - Zdíkov 16.08
Zdíkov  16.39 - Vacov 16.50


Z Churáňova se vydáme po některé ze značek na Mezilesní slať, po modré pokračujeme přes Zlatou Studnu k Vydřímu Mostu (podrobněji viz trasa č. 4). V místě, kde se modrá značka napojí na silnici a stoupá vpravo na Horskou Kvildu, zahneme doleva a pokračujeme po silnici mezi širokými pláněmi k lesu. Dojdeme k malému parkovišti a autobusové zastávce, odkud vede naučná ministezka k Jezerní slati. Chodníčkem však můžeme dojít pouze na její okraj nebo ji přehlédnout z malé rozhledny. Tabule naučné stezky informují o vývoji rašeliniště, jeho rostlinstvu i dřívější těžbě rašeliny. Od Jezerní slati se ekobusem přesuneme na Bučinu.
   (Do ekobusu můžeme nastoupit už u Vydřího Mostu, event. na Horské Kvildě, odkud vyjíždí. Doporučujeme však nastoupit před Kvildou, kde může být o tento spoj s hraničním přechodem, na který na německé straně navazuje linka do Finsterau, značný zájem.)
   Na Bučině zamíříme po modré značce doleva, širokou cestou klesáme na okraj Knížecích Plání, na rozcestí s červenou značkou. Po červené se pak mírným stoupáním hezkou pěšinou vracíme na Bučinu. Cestou se otevírá pohled do Německa, za dobré viditelnosti až k Alpám (Dachstein). Přijdeme k informačnímu středisku NP Šumava a stále po červené pokračujeme dále. Cesta lesem dosti prudce stoupá k rozcestí pod Stráží (1285 m n.m.). Zde můžeme udělat krátkou odbočku za vyhlídkou na Holý vrch (1290 m n.m.) a vrátit se zpět. Po červené pak klesáme na rozcestí, kde po modré zahneme vpravo, k prameni Teplé Vltavy. Je tu vytvořena studánka, obehnaná chodníčkem. Po modré pokračujeme hezkým lesem po cestě, později asfaltové silničce, která je dosti frekventovanou cyklotrasou. Cesta vede souběžně s tokem Teplé Vltavy, několikrát se setkáme se stále se zvětšujícím potokem. Cestou si povšimneme typického rovného průseku, kolmého na cestu - tudy dříve vedly dráty, vymezující zakázané hraniční pásmo. Cesta nás dovede na Kvildu, na jejímž okraji ještě po mostě přejdeme Teplou Vltavu. (Studená Vltava pramení v Německu a s Teplou Vltavou se stéká u Černého Kříže, jižně od Volar.)


Zpět na hlavní stránku

Copyright (c) 8. července 2000 Miloš Vondruška. Design by Webmaster