Vzhůru za obry a na Churáňov


Stachy – Popelná – (Obří hrad) – U nového mostu – Churáňov
Délka trasy: 16 km
Turistické značky: žlutá – červená – naučná stezka
Doporučené spojení: (léto 2001, všední den):
tam: autobus Vacov 8.40 - Stachy 8.53
zpět: autobus 1/  Stachy,Zadov,Churáňov hotel 15.35 - Stachy 15.53
                            Stachy 16.00                                      -    Vacov 16.25
                       2/  Stachy,Zadov,Churáňov hotel 16.40  -    Vacov 17.17


Z náměstí ve Stachách, které je známé tím, že na jeho travnaté ploše každoročně vyrůstají desítky hřibů kolodějů (mykologická rezervace), se vydáme po žluté značce, která zprvu vede po silnici na Kašperské Hory, brzy však zamíří doleva mezi pastviny. Procházíme kolem ekostatku Michalov a mírně zvlněným terénem pokračujeme přes malé vesničky Krousov a Studenec. Vpravo je nad poli a pastvinami hezký pohled na Javorník a Královský kámen. Krátce projdeme lesem na rozcestí s modrou značkou. Stále po žluté pokračujeme doleva, cesta vede na asfaltovou silničku, která nás lesem dovede do krásného údolí Popelná, se dvěma horskými hotely. Údolím protéká říčka Losenice.
Z údolí Popelná je možno udělat odbočku na Obří hrad a vrátit se zpět. Jedná se o náročný, velmi strmý výstup na vrch Valy (1010 m n.m.). Rozhodneme-li se pro tuto variantu, přejdeme Losenici a dáme se po cestě vpravo k rozcestníku. Značená odbočka pak míří vlevo přes louku do lesa. Zdoláme výstup a na hřebeni zahneme doprava, značení se tu poněkud ztrácí, nakonec nás ale pěšina dovede k Obřímu hradu, nejvýše položenému keltskému hradišti v Čechách, z 2.-1. tisíciletí př.n.l. Dodnes jsou dobře patrné kamenné valy, pod hradištěm se do nedohledné hloubky táhne veliké kamenné moře. Za dobré viditelnosti je odsud krásný pohled na vzdálené kopce, vidíme i hrad Kašperk. Z hřebene se vrátíme stejnou příkrou cestou zpět na Popelnou.
Z Popelné se vydáme po červené značce směrem na Churáňov. Vrátíme se na levý břeh Losenice, přejdeme louku a lesní pěšinou stoupáme proti proudu jedné z nejhezčích šumavských říček až k rozcestí U nového mostu. Od rozcestníku se můžeme vydat oběma směry naučné stezky (podrobněji viz trasa č. 3), po které dojdeme k východisku turistických značek u hotelu Churáňov a k autobusové zastávce. Nebo můžeme zvolit žlutou značku, po které snadno dojdeme rovněž k hotelu Churáňov.
 
Pohled na Javorník
Losenice


Zpět na hlavní stránku

Copyright © 20. května 2000 Miloš Vondruška. Design by Webmaster